Luminaari - vaakakupissa tulevaisuus

18.02.2021

Maanantaina 15. helmikuuta starttasi Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelma Kultsun 5.luokkalaisten Luminaari-webinaari. Maaliskuun 11. se huipentuu virtuaaliseen LumiCon konferenssiin kera Sitran asiantuntijavieraan. Mutta mistä on kysymys? Siitä kertoo Tuusulan museon yleisötyön amanuenssi, tuttavallisemmin museo-ope, Harri Nyman.

"Lieneekö johtunut lähialueen mahdollisuuksia painottaneesta uudesta opetussuunnitelmasta 2016, alkoi museoon tulla kyselyitä Tuusulan tarjoamista historian näkökulmista. Joku keksi: olisiko etäopetuksessa ideaa, jäisi matkanteko pois! Näin syntyi Luminaari-webinaari. Luminaarin toteuttavat yhteistyössä Tuusulan museo, kirjasto ja opetustoimi. Vuonna 2019 Luminaari voitti Suomen museopedagoginen teko palkinnon.

Luminaarin perusoivallus on positiivinen tulokulma vakavaan aiheeseen. Puntarimme toisessa vaakakupissa ovat lumitalven ilot ja kauneus ja toisessa ilmastonmuutos ja kestävä kehitys. Olemme pohjoisen asukkaita. Lippumme valkoinen on lunta ja urheilusankarimme liikkuvat suksilla ja luistimilla. Talvi on ihana ja siinä on taikaa! Fakta kuitenkin on, että kasvihuonekaasut lämmittävät ilmakehää. Talvet ovat huononemaan ja heikkenemään päin. Miten käy pohjoisen identiteettimme ja pohjoiseen sopeutuneen kansankulttuurimme?"

Iloisia lumivideoita ja kantaaottavia julisteita

"Luminaarissa oppilaat tekevät lyhyitä videoita talven iloisista puolista. Videot saavat olla hassuttelevia ja vauhdikkaita, oppilaiden talvisen elämysmaailman näköisiä. Vastapainona ovat kestävän kehityksen vaikutusjulisteet. Ne ravistelevat ja haastavat meitä aikuisia ottamaan tulevaisuuden tosissamme! Olen itsekin asianosainen, vähän osasyyllinenkin. Tutkin aikoinani yliopistossa talven leikkiperinteitä ukkoja, linnoja ja enkeleitä. Projekti jatkuu, nyt opin talvesta ja pohjoisuudesta yhdessä koululaisten kanssa.

Kun museoalalla ryhdyttiin puhumaan elävästä kulttuuriperinnöstä, sain kuningasidean. Tehdään lumileikeistä Unescon maailmanperintöä! Se velvoittaisi ihmiskuntaa kestävän kehityksen tielle ja pelastamaan lumitalvet. Keräsimme lumilautailijoiden Protect Our Winters -yhdistyksen kanssa 20 000 nimen adressin ja veimme sen sekä yhden Luminaarin vaikutusjulisteen silloiselle tiede- ja kulttuuriministerille Hanna Kososelle. Ministeri ilahtui ja ymmärsi. Kaikki lähtee lapsuuden talvista ja lumisuhteesta, hänen oma lajinsa on hiihtosuunnistus.

Mutta en ole enää varma niistä Unescon juhlallisista kabineteista, kannattaako siihen pistää paukkuja. Tuntuu tärkeämmältä työskennellä kasvavien sukupolvien kanssa. Heissä on todellinen uudelleen orientoitumisen mahdollisuus. Luminaari on koulumaailmasta nouseva kestävän kehityksen lumipalloefekti!"

kirjoitti Harri Nyman

Save the Snowman - koululaisten ilmastojuliste

Luminaarin vaikutusjuliste Mikkolan koulusta. 

Takaisin