Kirjavinkkaus houkuttelee lukemaan

14.01.2021

Mitä tehdä, kun keksii pierupulverin, opettajat muuttuvat verta janoaviksi zombeiksi tai tietokonepeli vie toiseen ulottuvuuteen?

Kirjavinkkauksessa esitellään kiinnostavia kirjoja, hahmoja ja juonikuvioita, mutta ei missään nimessä paljasteta liikaa. Tarkoituksena on houkutella lukemaan. Ja vaikka joku usein kysyykin, enkö voisi kertoa miten tarinassa lopulta käy, on pysyttävä tiukkana. Kirja käteen ja lukemaan!

Kirjoista avautuu uusia maailmoja

Tuusulan 1.-9. luokkien kulttuurikasvatussuunnitelman eli Kultsun tiimoilta Tuusulassa vinkataan kaikki kolmosluokkalaiset. Vinkkarin voi pyytää omaan luokkaansa tai tulla vaihtoehtoisesti vinkkaukseen kirjastolle. Kirjastossa tapahtuvan vinkkauksen etuihin kuuluu se, että oppilaat pääsevät samalla myös itse hyllyjen väliin seikkailemaan.

Kaikkia muitakin luokka-asteita vinkataan mahdollisuuksien mukaan. Vinkata voidaan niin kauno-, kuin tietokirjoja, elokuvia, musiikkia tai vaikkapa e-aineistoa. Vinkkaus voidaan myös rakentaa jonkin tietyn teeman tai kirjallisuudenlajien ympärille.

Tällä hetkellä elämämme poikkeusaika on vienyt myös kirjavinkkaukset verkkoon. Yhteys luokkaan voidaan ottaa esim. Google Meetsin tai Teamsin avulla ja vinkatut kirjat lainata opettajalle valmiiksi noudettavaksi paketiksi.

Kirjasto on tehnyt poikkeusaikana myös paljon verkkosisältöjä kaikkien vapaasti katsottavaksi. Vinkkausvideot löytyvät omalta soittolistaltaan kirjaston Youtube -kanavalta. Vinkkausvideoiden lisäksi kirjasto vinkkaa myös Facebookissa ja Instagramissa.

Kirjavinkkarin mieltä lämmittää suoran palautteen lisäksi vinkattujen kirjojen pitkä varausjono. Joskus suosituimpia kirjoja pitää jopa tilata lisää. Lapset tulevat myös usein kertomaan mitä pitivät lukemistaan vinkatuista kirjoista. Tällöin vinkkari voi olla tyytyväinen - lukija on saatu koukkuun.

Paula Kirkonkylän koululla vinkkaamassa

Ja mitäpä olisi vinkkaamisesta kertova juttu ilman kirjavinkkiä. Koko perheelle sopivaksi yhteisluettavaksi suosittelen Me Ponnekkaat -sarjaa, jossa hyeenapariskunta päättää lähteä Lontooseen elämään ihmisten elämää. Ihmisiä hyeenojen jatkuva hymyily hieman epäilyttää, mutta niin kauan kuin häntä ja korvat pysyvät piilossa, ei ole huolta eläintarhaan joutumisesta. Kirjat sopivat erinomaisesti vaikkapa yhteiseen iltasatuhetkeen - joskin eläimellinen meno ja naurunpyrskähdykset saattavat viivästyttää nukahtamista.

Paula Karojärvi

Takaisin