Kirjastokortti on lapsen ensimmäinen oikea kortti

30.09.2020

Moni lapsi saa oman kirjastokortin ensimmäisellä luokalla. Se on hieno ja tärkeä hetki lapsen elämässä. Kirjaston kokoelmat avaavat ovet uusiin maailmoihin.

Tuusulan 1.-9. luokkien kulttuurikasvatussuunnitelman eli Kultsun mukaisesti kaikki ekaluokkalaiset pääsevät Takun ja Jekun kirjastoseikkailulle. Takku ja Jekku ovat kirjaston maskotteja. Takku on sinivalkoraidallinen kissa ja Jekku on pitkähäntäinen, ruskea kettu. Normaalioloissa luokat pääsevät vierailulle kirjastoauto Kirreen ja vierailuun sisältyy opastusta kirjastonkäyttöön: miten kirjoja käsitellään, miten lainataan ja palautetaan, miten kirjastossa käyttäydytään, mistä löytyvät helppolukuiset kirjat ja muut ekaluokkalaisia kiinnostavat aineistot. Kirjastokäynnillä jaetaan myös lapsille kirjastokortit.

Takun ja Jekun kirjastokortti

Tänä syksynä jo kolmatta kertaa Tuusulan ekaluokkalaisilla, joiden koululla kirjastoauto vierailee, oli mahdollisuus tilata Wilman kautta kirjastokortti. Viime päivinä kirjastoauton henkilökunta on ahkeroinut kirjastokorttien teossa. Tällä kertaa kortteja valmistui 117 kpl. Se tarkoittaa sitä, että neljäsosa syksyllä 2020 1. luokan aloittaneista saa kortin tätä kautta.

Korona-aikana kirjastolaiset ovat saaneet miettiä monia asioita uudella tavalla ja tämä koskee myös ekaluokkalaisten kirjastovierailuja. Takku ja Jekku innostuivat kovasti videoiden tekemisestä ja kaikki koronakevään aikana kuvatut videot löytyvät Takun ja Jekun omalta YouTube-kanavalta. Nyt syksyllä Takku ja Jekku ovat taas päässeet kuvaamaan uutta materiaalia. Tällä hetkellä kirjastoautoon ei oteta kokonaisia luokkia vaan oppilaat voivat tulla viiden hengen ryhmissä. Ekaluokkalaisten käynnit hoidetaan videon välityksellä: Kirjastoauton henkilökunta lähettää linkin opastusvideoon ja opettaja voi tulla hakemaan kirjastokortit kirjastoautosta ja jakaa ne oppilaille luokassa.

Uudella videolla Takku ja Jekku opastavat lapset kirjaston ja sen palveluiden saloihin. Jekku on kovin utelias kettu ja joutuu usein omituisiin tilanteisiin. Vieläkin on muistissa se kerta, kun hän juuttui palautusluukkuun. Taitaa Jekku opastusvideossakin joutua kiperiin paikkoihin.

Ekaluokkalaisten opastuksia järjestetään myös pääkirjastossa, Jokelan ja Kellokosken kirjastoissa. Kirjastokortin voi saada asiakaspalvelusta milloin tahansa kirjastojen ollessa auki. Mukaan saa kirjastokortin lisäksi esitteen, jota voi yhdessä vanhempien kanssa tutkailla. 

Takun ja Jekun esite

Takaisin