Satudiplomi innostaa lukemaan varhaiskasvatuksessa

03.06.2020

Tuusulassa otettiin käyttöön varhaiskasvatuksen kulttuurikasvatussuunnitelma eli Taika Kultsu alkuvuodesta 2020. Yksi osa Taika Kultsua on kirjaston tarjoama Satudiplomi. Satudiplomi innostaa lapsia kirjojen pariin ja tukee varhaiskasvatusryhmien lukuharrastusta. Pellavan päiväkodin Hattivatit ja Nipsut tarttuivat heti tähän mahdollisuuteen suurella innolla. Alla on kuvaus Hattivattien toteutuksesta.

Aatos von Lukeé lähettää kirjeen

Saimme talvella kirjeen Aatos von Lukeé nimiseltä henkilöltä ja hän pyysi Hattivattien apua päästäkseen takaisin kirjastoon asumaan. Hän kertoi rakentaneensa meille lukudiplomipelin ja liittäneensä pelin säännöt kirjeen mukaan.

 Aatos von Lukeé

Hei Hattivattien lapset!

Minä olen Aatos von Lukeé ja tulen kaukaa tarinoiden takaa. Tässä näette näköispatsaani, sillä olen kovin ujo, enkä mielelläni esiinny julkisesti!

Olin tässä jokin aika sitten niin uppoutunut etsiväkirjoihin, että en enää löytänyt kotiini kirjastoon takaisin. Kirjastossa asumiseen tarvitaan voimassa oleva lukudiplomi, ja ilmeisesti omani on jo etsivähommissa vanhentunut. Ja nyt tarvitsen uuden lukudiplomin päästäkseni takaisin kotihyllyyni!  Voisittekohan te auttaa minua lukemaan kirjoja ja saavuttamaan diplomin?

Olen hiljalleen järjestänyt tänne teidän seinälle tällaisen lukudiplomipelin. Voisitteko te pelata peliä? Laitoin pelin säännöt tähän kirjekuoreen mukaan….

 

Ystävällisin terveisin,

Aatos von Lukeé


Pelin säännöt

Sisältö: Pelilauta seinällä, Aatos von Lukee näköishahmo, arpakuutio 1-3. Pelaajien lukumäärä on valittavissa vapaasti.

Pelilaudassa mustia ja punaisia ympyröitä. Punaisen kohdalla käännetään laatta ja katsotaan laatan taakse. Laatan takaa paljastuu luettava kirja, tarina tai runo. Luettava kirja pitäisi löytyä ryhmän yhteisestä kirjalaatikosta. Arpakuution luvusta huolimatta punaiseen ympyrään voi aina pysähtyä.

Peli alkaa Aatos von Lukeén kotimökiltä. Pelissä kuljetaan mustia ympyröitä pitkin, arpakuution näyttämä määrä kerrallaan. Pelipäivänä on enintään kolme heittovuoroa kolmella pelaajalla. Jokainen pelaaja saa heittää arpakuutiota vuorotellen. Jos pelaajat eivät saavuta punaista ympyrää kolmella heitolla, niin peli jatkuu seuraavalla kerralla.

Satudiplomipeli

Satudiplomipeli

 

Pääseekö Aatos von Lukeé kirjastoon?

Lukudiplomipelin ideana ja tavoitteena oli innostaa lapsia kirjojen, tarinoiden ja runojen pariin hauskan ja jännittävän pelin avulla. Pelin avulla, saatiin myös mukaan laskemista, numeroiden ja lukujen tunnistamista, vuoron odottamista vastavuoroista kuuntelua, yhdessä tekemistä ja niin edelleen. Eikä suinkaan vähäisin arvo ollut toisen, eli Aatoksen auttaminen, kun hän sitä tarvitsi!

Tarkoituksemme oli tehdä retki saavutetun kirjalistan kanssa ja saattaa Aatos von Lukeé kirjastoon takaisin ja anoa hänelle uutta asuntoa kirjastossa suoritetun diplomin avulla, kun peli olisi saatu pelattua loppuun. Mutta…. Korona muutti sen suunnitelman… Ehkä ensi vuonna joku toinen hahmo tai henkilö kaipaa apua… Ken tietää!

Pelin reittien varrelle oli lisätty kuvia vihjeiksi tulevien kirjojen sisällöstä. Näin saatiin keskustelua ja valinnan mahdollisuuksia peliin mukaan ja siten lasten osallisuutta ja mielenkiinnon kohteita tuettua. Kielten rikas maailma rikastui entisestään, leikin ja pelaamisen avulla! Kirjat, tarinat, lorut ja leikki on helppo yhdistää! Vain mielikuvitus on rajana! Ja lapsilta saa paljon ihania ideoita toteutukseen!

Satudiplomikirjat

 

Satudiplomia juhlitaan etäyhteydellä kirjastoon

Toukokuun lopulla pidettiin satudiplomijuhlat Teamsin välityksellä. Kirjastolaiset onnittelevat ryhmiä upeasta suorituksesta. Kirjaston maskotit, Takku ja Jekku, olivat myös mukana ja he kertoivat myös suorittaneensa Satudiplomin. He lukivat myös pari runoa lapsille. Kirjaston satu- ja pelihuone oli koristeltu juhlavaksi ja kaikille lapsille hurrattiin ja taputettiin, kun kukin sai vuorollaan oman diplomin. Kirjaston näkökulmasta oli upeaa lopettaa kevätkausi virtuaalisiin satudiplomijuhliin ja nähdä iloisia lapsia ruudulta. Ja mikä parasta: sekä Nipsut että Hattivatit olivat lukeneet paljon kirjoja!

satudiplomijuhlat

Video YouTubessa: https://youtu.be/j7h1nZXjVF8 

Lisätietoa:

Katja Peltola, Pellavan päiväkoti (etunimi.sukunimi@tuusula.fi)
Heli Eboru, Tuusulan kunnankirjasto (etunimi.sukunimi@tuusula.fi)

Takaisin