Tuusulan kakkosluokkalaiset heräilivät marraskuun aamuihin teatteripajoissa
29.11.2019
Tuusulan Kultsun eli perusopetuksen kulttuurikasvatussuunnitelman sisältönä kakkosluokkalaisille on vuosittain omalle koululle saapuva teatteri- tai tanssi-ilmaisun paja. Kulttuuripalvelujen järjestämää oppitunnin mittaista teatteri-ilmaisupajaa ohjaavat tänä syksynä kaikissa Tuusulan kouluissa helsinkiläisen Teatteri ILMI Ö:n teatteri-ilmaisun opettajat. Kulttuurikasvatussuunnitelma on Tuusulassa käytössä jo neljättä lukuvuotta ja sen tarkoituksena on taata lapsille ja nuorille tasavertaiset mahdollisuudet tutustua monipuolisesti sekä paikalliseen kulttuuriin että eri taiteenlajeihin.
Esityksellisissä ilmaisupajoissa hovipalvelija toivotti ovella jokaisen vieraan tervetulleeksi kuninkaan hoviin. Mutta kas kummaa, kuningaspa ei ollut vielä herännytkään uniltaan, joten aamun ensimmäiset kuninkaalliset huiskutukset lapset saivat opettaa hovipalvelijalle. Kun kuningas vihdoin heräsi, päästiin kunnolla sukeltamaan hovin arkeen muun muassa esittämällä kuninkaan aamupala patsastekniikalla. Aamun aikana tutustuttiin myös kuninkaalliseen puutarhaan sekä eläintarhaan ja ratkottiin ryhmissä aarrearkun kadonneen avaimen arvoitus. Kun avain löytyi, paljastui arkusta kuninkaan lempikirja. Myös hovin vieraat saivat kirjoittaa lempikirjansa nimen paperille ja tallettaa sen kuninkaan arkkuun, jotta kuningas voi hankkia ne linnansa kirjastoon.
− Tämän esityksellisen työpajakiertueen päättyessä joulukuun ensimmäisellä viikolla on koossa yli 500 kakkosluokkalaisten kirjavinkkiä, iloitsevat Teatteri Ilmi Ö:n teatteriopettaja Outi Sädekallio-Snellman ja Tuusulan kulttuuripalvelujen kulttuurituottaja Taiju Kiesilä.
Teatteri ILMI Ö. on vuodesta 2002 toiminut kiertävä ammattiteatteri, joka tuottaa kotimaisia kantaesityksiä, toteuttaa taideprojekteja ja työpajoja sekä koulutuksia. Lisäksi Teatteri ILMI Ö. tarjoaa teatteritaiteen perusopetusta Helsingissä. Teatteri ILMI Ö. on erikoistunut lasten- ja nuortenteatteriin, taidekasvatukseen sekä yhteistoiminnallisiin ja osallistaviin työtapoihin.
Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelma Kultsun sisällöissä muun muassa vieraillaan lähikirjastoissa ja museoissa, tutustutaan paikallishistoriaan, opetellaan webinaaritaitoja ja osallistutaan ilmaisu- ja kuvataidepajoihin. Kultsussa on kirjaston, museon ja kulttuurin tuottamia sisältöjä vuosittain jokaiselle luokka-asteelle ja ne taataan jokaiselle luokka-asteen luokalle. Tuusulan Kultsuun voi tutustua verkossa osoitteessa www.tuusulankulttuurikasvatus.fi
Kuvassa hovipalvelija ja kuningas eli teatteri-ilmaisunohjaajat Outi Sädekallio-Snellman ja Maria Myllykangas.
Lisätiedot:
Taiju Kiesilä, taiju.kiesila@tuusula.fi, p. 040 314 3435, kulttuurituottaja Tuusulan kulttuuripalvelut
Outi Sädekallio-Snellman, teatteri@teatteri-ilmio.fi, p. 050 348 3875, teatteri-ilmaisun opettaja, Teatteri ILMI Ö.